PODCAST

Nye Vinde

Overalt i verden er der én dagsorden, der overstråler alle de andre globale og lokale problemstillinger og det er den globale opvarmning. Og i kernen af dén problemstilling ligger spørgsmålet om, hvor vi i fremtiden skal få vores energi fra: De fossile brændsler som kul, olie og gas skal skiftes ud med nye vedvarende energiformer. Mange af dem kender vi i forvejen: Sol, vind og vand. Så hvordan får vi bedst prioriteret dem? Er der andre energiformer og løsninger, som vi skal fokusere noget mere på i den grønne omstilling? Og hvordan skal vi som borgere, og politikere på Christiansborg, forholde os i denne her omstillingsproces? Det er det, som denne podcast, ‘Nye Vinde’, handler om.

I hvert afsnit inviterer Nynne Bjerre Christensen, eksperter i studiet for at gøre os klogere på et tema i vores søgen efter, hvordan vi skal producere strøm i fremtiden. Velkommen til.

Nye Vinde

Episodes

You can listen episodes under the area!


Hiver vi i 2050 olie op af Nordsøen? Bruger vi Nordsøen til vind? Lærer vi stadigvæk vores børn, at slukke for lyset? Elller bliver energi en ressource, som vi i fremtiden har rigeligt af? Dette er nogle af de spørgsmål, vi i dette afsnit adresserer, når vi taler om, hvor vi er med den grønne energiproduktion om 30 år.De danske hjem er blevet digitale. Men hvordan kan vi være smartere og grønnere forbrugere? Og hvilke tekniske og etiske dilemmaer er der, i den fremtid vi ser ind i? Det er nogle af de spørgsmål, som vi i denne uges afsnit af Nye Vinde dykker ned i.Vi er gode til at snakke om den grønne omstilling i Danmark. Men det kan være svært, når den grønne omstilling fylder i landskabet og i vores baghave i kraft af landvindmøller og raffinaderier. Så hvordan kan man bevæge sig i en grønnere retning uden at splitte lokalsamfundet?I Danmark har vi høj forsynigssikkerhed, hvilket betyder, at vi næsten altid er garanteret, at der er strøm i kontakten, når vi skal bruge den. Men hvad er forudsætningen for forsyningssikkerhed? Og hvilke konsekvenser kan længerevarende strømafbrydelser have på samfundet som helhed, og for de enkelte hustande i Danmark?I denne uges udsendelse tager vi fat på, hvad Power-to-X teknologien egentlig er for en størrelse, og hvilken sammenhæng teknologien har med det danske elnet."Hvad skal ind? Sol og vind!" Podcastens første afsnit tager hul på historien om det danske vindeventyr. Vindenergi er nemlig en pionerindustri, der er udviklet i Danmark. Men hvordan startede det? Og hvad er status i dag?